Välkommen hit!

På den här sidan fördjupar vi oss om ADHD 

Det positiva med att ha ADHD

Upptäck de dolda styrkorna med ADHD! I den här videon reder vi ut de missförstådda aspekterna av ADHD och lyfter fram den otroliga potential som ADHD medför.

ADHD-hjärnan fungerar på ett annat sätt

ADHD är vanligare än du kanske tror och det är mer komplext än bara hyperaktivitet eller glömska. I den här videon dyker vi ner i hur ADHD-hjärnan fungerar annorlunda.

Hur kan vi föräldrar stötta våra barn med ADHD?

Att leva med ADHD kan vara överväldigande och påverka ett barns fokus och beteende. I den här videon utforskar vi effektiva sätt att stödja barn med ADHD.

Just nu 25% rabatt 

Just nu erbjuder vi en generös rabatt på 25% för varje samtalsstöd. Vi vill att du ska kunna prioritera din mentala hälsa utan att oroa dig för kostnaden. 

Symtom på ADHD kan i stort sett kategoriseras i två typer: ouppmärksamhet och hyperaktivitet-impulsivitet.

Om du misstänker att du har ADHD eller din närstående kontakta vårdcentralen. HEALING HEARTS erbjuder stödsamtal

Ouppmärksamhet:

1. Svårigheter att upprätthålla uppmärksamheten i uppgifter eller lekaktiviteter.

2. Gör ofta slarviga misstag i skolarbete, arbete eller andra aktiviteter.

3. Verkar som att personen inte lyssnar när man pratar direkt till hen.

4. Följer ofta inte instruktionerna och misslyckas med att slutföra skolarbete, sysslor eller uppgifter på arbetsplatsen.

5. Svårigheter att organisera uppgifter och aktiviteter.

6. Undviker, ogillar eller är ovillig att engagera sig i uppgifter som kräver ihållande mental ansträngning.

7. Tappar ofta bort saker som är nödvändiga för uppgifter och aktiviteter.

8. Distraheras lätt av yttre stimuli.

9. Ofta glömsk i dagliga aktiviteter.

Hyperaktivitet-impulsivitet:

1. Pillar alltid med något och vrider sig på stolen. 

2. Lämnar ofta sin sittplats i situationer där det förväntas att man ska sitta kvar.

3. Springer ofta omkring i situationer där det är olämpligt.

4. Ofta oförmögen att ägna sig åt fritidsaktiviteter i tysthet.

5. Ofta "på språng" och beter sig som om den "drivs av en motor".

6. Pratar ofta överdrivet.

7. Slänger ofta ur sig svar innan en fråga har slutförts.

8. Har ofta svårt att vänta på sin tur.

9. Avbryter ofta på andra.

Myter om ADHD, vi avslöjar sanningen...

Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) missförstås ofta, vilket leder till många myter och missuppfattningar. Att klargöra dessa myter med saklig information är viktigt för att främja en mer korrekt och stödjande förståelse av ADHD.

Att avslöja dessa myter är avgörande för att skapa en stödjande och informerad miljö för personer med ADHD. Större medvetenhet och förståelse leder till bättre stödsystem, minskad stigmatisering och förbättrade resultat för de som har ADHD.

"ADHD är inte ett riktigt medicinskt tillstånd"

ADHD är en väldokumenterad neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som erkänns av stora medicinska och psykologiska föreningar, inklusive American Psychiatric Association och Världshälsoorganisationen. Det kännetecknas av symtom på ouppmärksamhet, hyperaktivitet och impulsivitet som stör funktion eller utveckling.

"Personer med ADHD är lata"

Personer med ADHD anstränger sig mycket för att fokusera och slutföra uppgifter, i motsats till uppfattningen om lathet. Att ha ADHD innebär svårigheter med den exekutiva funktionen, vilket gör det svårt att organisera, prioritera och upprätthålla uppmärksamheten, vilket felaktigt kan tolkas som brist på ansträngning.

"ADHD är orsakat av dåligt föräldraskap"

ADHD orsakas inte av föräldrastilar. Det är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning med genetiska och biologiska grunder. Även om en stödjande och strukturerad hemmiljö kan hjälpa till att hantera symtomen, orsakar eller botar den inte ADHD.

"ADHD är en ursäkt för dåligt beteende eller dålig prestation"

ADHD är en legitim funktionsnedsättning som avsevärt påverkar vardagslivet. Det är inte en ursäkt utan en förklaring till vissa beteenden. Att förstå detta hjälper till att ge lämpligt stöd, snarare än att tillskriva svårigheter till personliga misslyckanden.

En följare berättar...

Jag vet inte var jag lägger mina saker. För det första är jag inte medveten om att jag lägger ifrån mig till exempel mobilen eller att jackan flyger av och landar på golvet.

Så när jag väl letar efter min mobil har jag ingen aning om var den är. Mobilen kan ligga i kylskåpet, för att jag var tvungen att lägga ifrån mig den för att ta ut mat, eller i köksfönstret för att jag kanske hade vattnat blommorna. Så jag springer runt som en yr höna och letar, och detta är otroligt frustrerande för det händer 1000 gånger om dagen, med precis ALLA mina saker.

Vill du också dela med dig av händelser ur ditt liv?

Skriv till oss, du är självklart anonym.

Vi tror att dela med sig av sina egna erfarenheter hjälper andra att känna sig mindre ensamma i sina upplevelser.

ADHD uttrycks på olika sätt hos pojkar/män vs. flickor/kvinnor

Att förstå ADHD: Könsskillnader och symtom förklaras. ADHD-symtom uttrycks olika beroende på kön och det förklaras i denna insiktsfulla video.

Individer med ADHD har ofta unika styrkor och färdigheter som kan utnyttjas i olika professionella miljöer. Nyckeln till att hitta ett lämpligt jobb för en person med ADHD är att matcha deras styrkor med de krav som rollen ställer, samtidigt som det erbjuds en miljö som rymmer deras utmaningar. 

Här är flera typer av arbete som kan vara särskilt väl lämpade för personer med ADHD:

1. Kreativa roller:
  - Jobb inom konst, som grafisk design, skrivande, musik och skådespeleri, möjliggör kreativa uttryck och kan vara mycket engagerande. Dessa roller erbjuder ofta flexibilitet och möjlighet att arbeta med olika projekt, vilket kan vara fördelaktigt för att behålla intresse och fokus.

2. Entreprenör:
  - Många personer med ADHD trivs i självständiga roller där de kan vara sin egen chef och sätta sina egna scheman. Den dynamiska karaktären av att starta och driva ett företag kan hålla dem engagerade och motiverade.

3. Yrken med hög energi: 
  - Jobb som kräver fysisk aktivitet och erbjuder varierande arbetsuppgifter, till exempel personlig träning, räddningstjänst (t.ex. brandbekämpning, ambulanspersonal) och utomhusarbete (t.ex. landskapsarkitektur, bygg), kan passa bra. Dessa roller kräver ofta snabbt tänkande och anpassningsförmåga, vilket spelar på styrkorna hos många personer med ADHD.

4. Försäljning och marknadsföring:
  - Roller inom försäljning och marknadsföring kan vara idealiska på grund av den snabba miljön och behovet av starka interpersonella färdigheter. Individer med ADHD utmärker sig ofta i att engagera sig med andra och tänka snabbt, vilket gör dem effektiva i dessa positioner.

5. Teknik och IT:
  - Tjänster inom teknik, såsom mjukvaruutveckling, IT-support och cybersäkerhet, kan vara lämpliga på grund av arbetets problemlösande och projektbaserade karaktär. Dessa roller kräver ofta intensivt fokus på uppgifter, vilket kan vara fördelaktigt för dem med hyperfokustendenser som är förknippade med ADHD.

6. Hälso- och sjukvårdsyrken:
  - Vissa personer med ADHD finner tillfredsställelse i hälso- och sjukvårdsroller, såsom omvårdnad, arbetsterapi och sjukgymnastik. Dessa jobb innebär en mängd olika uppgifter, direkt patientinteraktion och behovet av snabbt beslutsfattande.

7. Utbildning och coachning:
  - Undervisning och coachning kan vara givande karriärer för personer med ADHD. Dessa roller innebär ständig interaktion, varierade aktiviteter och möjlighet att inspirera och vägleda andra, vilket kan vara mycket tillfredsställande.

För att maximera framgången i dessa roller är det viktigt för personer med ADHD att implementera strategier som hjälper till att hantera sina symtom, som att skapa strukturerade rutiner, använda organisatoriska verktyg och söka miljöer som minimerar distraktioner. Arbetsgivare kan också stödja dessa individer genom att tillhandahålla anpassningar som flexibla arbetsscheman, tydliga instruktioner och möjligheter till regelbunden feedback.

Sammantaget är det bästa jobbet för en person med ADHD ett som är i linje med deras intressen och styrkor, erbjuder variation och stimulans och ger en tillmötesgående och stödjande arbetsmiljö.

ADHD kallas ofta felaktigt för en sjukdom, men denna karakterisering är felaktig och vilseledande. 

Istället är ADHD en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som innebär skillnader i hjärnans funktion och utveckling.

Termen "sjukdom" innebär vanligtvis förekomsten av en sjukdom eller en sjukdom som kräver medicinsk behandling för att återställa hälsan. Däremot representerar ADHD en variation i neurologisk funktion. Det kännetecknas av ihållande mönster av ouppmärksamhet, hyperaktivitet och impulsivitet som inte är i linje med de typiska utvecklingsstadierna hos en individ. Dessa symtom är inte en indikation på en sjukdomsprocess utan snarare en skillnad i hur hjärnan bearbetar information och reglerar beteende.

ADHD förstås bäst som ett tillstånd som påverkar hur individer hanterar sin uppmärksamhet, aktivitetsnivåer och impulser. Den orsakas inte av patogener eller infektioner, och den kan inte heller "botas" i den traditionella bemärkelsen att behandla en sjukdom. Istället hanteras ADHD genom en kombination av strategier, inklusive beteendemässiga åtgärder för att förändra ett beteende, miljöförändringar, utbildningsstöd och, när så är lämpligt, medicinering.

Att se ADHD som en skillnad snarare än en sjukdom betonar dessutom vikten av att känna igen och utnyttja styrkorna och talangerna hos individer med ADHD. Många personer med ADHD är mycket kreativa, energiska och innovativa, och de kan utmärka sig inom olika områden med rätt stöd och förståelse.

Sammanfattningsvis är ADHD inte en sjukdom utan ett neuropsykiatriskt tillstånd som kräver ett omfattande och stödjande tillvägagångssätt för hantering. Detta perspektiv främjar en mer exakt förståelse och uppmuntrar utvecklingen av strategier som hjälper individer med ADHD att trivas.
 

©Upphovsrätt. Alla rättigheter förbehållna.

Vi behöver ditt samtycke för att kunna hämta översättningarna

Vi använder en tredjepartstjänst för att översätta innehållet på webbplatsen, vilken kan samla in uppgifter om dina aktiviteter. Läs informationen i integritetspolicyn och godkänn tjänsten för att hämta översättningarna.